Treceți la conținutul principal

Amprenta de carbon

    Cantitatea totala de gaze cu efect de sera produse in urma desfasurarii activitatilor care sustin activitatile umane curente - directe sau indirecte, exprimata in tone echivalente dioxid de carbon.
Studiul cost-beneficiu trebuie sau ar trebui sa se bazeze pe beneficiile nete - luand in considerare energia consumata pentru fabricarea si mentinerea echipamentelor altenative de economisire a energiei utilizate, pentru a evita consumul de combustibili fosili = aspect foarte adesea trecut cu vederea.

    Opinie:

    Uneori, calculul amprentei de carbon ajunge sa fie realizat pe baza unor elemente, a unor date superficiale. In aceste conditii, sunt situatii - si tipuri / modele de produse - a caror "amprenta de carbon" este in mod artificial - ex: pentru unele modele de Panouri fotovoltaice, datorita randamentului slab, "costurile" de productie (echivalentul amprentei de carbon pentru productia acestora - fata de productivitatea - "energia verde" produsa in timpul de viata al acestora) sunt foarte mari. Doar ca, in cazul acestui exemplu, atunci cand se intocmesc "rapoartele", ne este comod sa gandim ca acele panouri sunt produse undeva departe, pe alte meleaguri, pe alte continente. Si astfel de exemple putem sa mai gasim - sunt exemple si situatii delicate, sau doar mai discrete. 
    Astfel, ne imaginam ca (in mod total fals, superficial) producem energie electrica 100% "verde" - fara a mai lua in calcul costurile implicate de productia / realizarea sistemelor "verzi" sau costurile necesare pentru procesarea acestor sisteme dupa iesirea lor din folosinta.
    Si tot aici, pot sa mai ridic o problema: In cazul parcurilor fotovoltaice, cat de ecologice sunt solutiile pentru curatirea periodica a panourilor? Oare?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Reteaua inteligenta - SmartGrid (SG)

    Reteaua inteligenta este o retea de distributie de electricitate bazata pe tehnologie digitala, care este utilizata pentru furnizarea de energie electrica consumatorilor, cu control prin intermediul unei comunicari digitale bidirectionale. Aceste sistem permite monitorizarea, analiza, controlul si comunicarea in cadrul lantului de aprovizionare, pentru a ajuta la imbunatatirea eficientei, la reducerea consumului de energie - reducerea pierderilor - si a costurilor, la maximizarea transparentei si a fiabilitatii lantului de aprovizionare cu energie.     Reteaua inteligenta a fost dezvoltata si introdusa pentru a depasi / pentru a solutiona punctele slabe ale retelelor conventionale prin utilizarea contoarelor inteligente.     Reteaua inteligenta prezinta posibilitatea de a controla si de a face fata scenariilor legate de incalzirea globala, calamitati, rezilienta de urgenta si independenta energetica.     In cadrul particular de dezvoltare si i...

Microgrid

    O retea de tip "microgrid" este o retea de energie localizata si cu o intindere relativ mica. Este un model si un concept care concureaza cu retelele "traditionale" care presupun intinderea pe o scara larga, deservind mii de clienti.     Retelele "traditionale" sau pe scara larga au deservit si deservesc un mare numar de clienti - conform principiului de a asigura energia electrica pentru un volum de consum divers si pe scara larga, avand ca si surse un mix de producatori - energie din carbune, surse pe baza de energie nucleara, hidro etc - care trebuie sa asigure intreg acest necesar.     Ideea "microgrid"-ului castiga insa tot mai mult teren prin faptul ca presupune productia, transportul si distributia la o scara mica, mult mai usor de controlat si gestionat. In acest sens, productia de energie este mai usor de controlat si gestionat, este posibila introducerea in partea de productie si a unor surse de energie alternativa, regenerabila, su...

Energia eoliana - generalitati

    Energia eoliana este o forma de energie oferita in mod gratuit de natura, utilizata inca din cele mai vechi timpuri in diverse forme - cele mai cunoscute fiind morile de vant utilizate pentru macinarea granelor sau pentru pomparea apei.     Modele tehnologice de angrenaje pentru transmisia puterii obtinute din forta vantului au fost dezvoltate cu secole in urma de catre proiectantii de mori de vant = simplii mesteri constructori - sistemele rezultate in urma muncii lor creative fiind si unele dintre primele modele de sisteme automate de control.      In prezent, modelele tehnologice noi prezinta imbunatatiri extraordinare in ceea ce priveste eficienta, astfel incat sunt utilizate in prezent pe scara larga pentru generarea de energie electrica. Cu toate acestea, este evidenta totusi dependenta acestor tipuri de surse de energie de conditiile si de variatiile vremii - ale vantului.     In acest context, exista o serie de conditionari specif...