Cantitatea totala de gaze cu efect de sera produse in urma desfasurarii activitatilor care sustin activitatile umane curente - directe sau indirecte, exprimata in tone echivalente dioxid de carbon.
Studiul cost-beneficiu trebuie sau ar trebui sa se bazeze pe beneficiile nete - luand in considerare energia consumata pentru fabricarea si mentinerea echipamentelor altenative de economisire a energiei utilizate, pentru a evita consumul de combustibili fosili = aspect foarte adesea trecut cu vederea.
Opinie:
Uneori, calculul amprentei de carbon ajunge sa fie realizat pe baza unor elemente, a unor date superficiale. In aceste conditii, sunt situatii - si tipuri / modele de produse - a caror "amprenta de carbon" este in mod artificial - ex: pentru unele modele de Panouri fotovoltaice, datorita randamentului slab, "costurile" de productie (echivalentul amprentei de carbon pentru productia acestora - fata de productivitatea - "energia verde" produsa in timpul de viata al acestora) sunt foarte mari. Doar ca, in cazul acestui exemplu, atunci cand se intocmesc "rapoartele", ne este comod sa gandim ca acele panouri sunt produse undeva departe, pe alte meleaguri, pe alte continente. Si astfel de exemple putem sa mai gasim - sunt exemple si situatii delicate, sau doar mai discrete.
Astfel, ne imaginam ca (in mod total fals, superficial) producem energie electrica 100% "verde" - fara a mai lua in calcul costurile implicate de productia / realizarea sistemelor "verzi" sau costurile necesare pentru procesarea acestor sisteme dupa iesirea lor din folosinta.
Si tot aici, pot sa mai ridic o problema: In cazul parcurilor fotovoltaice, cat de ecologice sunt solutiile pentru curatirea periodica a panourilor? Oare?
Comentarii
Trimiteți un comentariu