Treceți la conținutul principal

Reteaua inteligenta - SmartGrid (SG)

    Reteaua inteligenta este o retea de distributie de electricitate bazata pe tehnologie digitala, care este utilizata pentru furnizarea de energie electrica consumatorilor, cu control prin intermediul unei comunicari digitale bidirectionale. Aceste sistem permite monitorizarea, analiza, controlul si comunicarea in cadrul lantului de aprovizionare, pentru a ajuta la imbunatatirea eficientei, la reducerea consumului de energie - reducerea pierderilor - si a costurilor, la maximizarea transparentei si a fiabilitatii lantului de aprovizionare cu energie.
    Reteaua inteligenta a fost dezvoltata si introdusa pentru a depasi / pentru a solutiona punctele slabe ale retelelor conventionale prin utilizarea contoarelor inteligente.
    Reteaua inteligenta prezinta posibilitatea de a controla si de a face fata scenariilor legate de incalzirea globala, calamitati, rezilienta de urgenta si independenta energetica.

    In cadrul particular de dezvoltare si implementare, modelul de Retea inteligenta integreaza si structurile specifice capacitatii de productie din surse conventionale sau neconventionale de energie electrica = sursa de energie care este prevazuta sa deserveasca consumatorii. In acest context, se integreaza si sistemele specifice de monitorizare, analiza calitativa si cantitativa a sursei, in lantul de comunicare si control fiind astfel integrat si mecanismele specifice de management a energiei - a sursei in raport cu consumatorii.
    Pornind de la acestea, modelul de Retea inteligenta este prezentat in paralel, intre cadrul general de definire (si exploatare) a Retelei inteligente si aspectele particulare introduse in cazurile proprii dezvoltate.

    Tehnologia / tehnologiile Retelei inteligente reprezinta o forma extinsa a tehnologiei analogice, introdusa pentru controlul utilizarii dispozitivelor folosind comunicarea bidirectionala. Aparitia de noi modele tehnologice si dispozitive de comunicare, introducerea pe scara tot mai larga a Internetului, a favorizat dezvoltarea conceptului de Reatea inteligenta si a modelelor de realizare, usurand implementarea pe scara larga.
    Dispozitivele specifice Retelei inteligente - contoarele inteligente transmit informatii astfel incat orice tip de utilizatori, operatorii si echipamentele automatizate sa raspunda rapid la schimbarile din retelele inteligente de distributie a energiei electrice.

    Reteaua inteligenta este extrem de fiabila - la fel de avantajoasa pentru orice tip de consumatori. Sistemele Retelei inteligente sunt automatizate si orientate pentru urmarirea consumului de energie elecrica in toate punctele de masura / locatiile de distributie. Arhitectura este astfel conceputa incat combina aceasta monitorizare cu software de gestionare a energiei, fiind posibila estimarea consumului de energie si a costurilor aferente pentru un consumator specific.
    Este posibila astfel informarea asupra consumului de energie si a costurilor in timp real, serviciile inteligente integrate in pachetele de gestionare / management ajutand la reducerea consumurilor in perioadele in care energia este la costuri ridicate = optimizarea consumului in raport de necesar si de preturi.
    Un sistem specific Retelei inteligente standard ofera urmatoarele:
    - capacitatea de detectare / diagnoza a unor avarii in retea;
    - incurajeaza / implica consumatorii in operatiunile specifice retelei;
    - asigura si garanteaza alimentarea cu energia electrica in parametrii superiori de calitate, prevenind pierderile datorate problemelor / avariilor;
    - permite pietei de energie electrica o gestiune mai buna a resurselor, asigura o crestere transparenta si solida;
    - poate fi operata cu o eficienta mult mai mare.
    Alte caracteristici specifice - de importanta majora:
    - incarcarea retelei de distributie a energiei electrice nu este niciodata constanta - fluctueaza permanent in timp. In cazul cresterii sarcinii / nivelului de incarcare (consumului) intr-o Retea inteligenta, in mod automat se suplimenteaza cu necesarul de energie electrica pentru a acoperii varful de sarcina, respectiv consumatorii sunt sfatuiti sa minimizeze temporar consumul de energie.
    - ofera consumatorilor suport automatizat - ofera utilizatorilor o modalitate automatizata de a-si reduce facturile de energie electrica indrumandu-i sa utilizeze dispozitive cu eficienta energetica mai buna sau sa utilizeze consumatori mari in perioade in care costurile sunt mai mici.
    - concura la descentralizarea generarii de energie - un sistem pe baza de Retea inteligenta descentralizat permite utilizatorului individual sa contribuie cu solutii de generare a energiei electrice din reteaua sa proprie, utilizand orice metoda corespunzatoare calitativ la discretia sa.

Sursa: Internet.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Energia eoliana - generalitati

    Energia eoliana este o forma de energie oferita in mod gratuit de natura, utilizata inca din cele mai vechi timpuri in diverse forme - cele mai cunoscute fiind morile de vant utilizate pentru macinarea granelor sau pentru pomparea apei.     Modele tehnologice de angrenaje pentru transmisia puterii obtinute din forta vantului au fost dezvoltate cu secole in urma de catre proiectantii de mori de vant = simplii mesteri constructori - sistemele rezultate in urma muncii lor creative fiind si unele dintre primele modele de sisteme automate de control.      In prezent, modelele tehnologice noi prezinta imbunatatiri extraordinare in ceea ce priveste eficienta, astfel incat sunt utilizate in prezent pe scara larga pentru generarea de energie electrica. Cu toate acestea, este evidenta totusi dependenta acestor tipuri de surse de energie de conditiile si de variatiile vremii - ale vantului.     In acest context, exista o serie de conditionari specifice - directia vantului, dar mai ales intens

Microgrid

    O retea de tip "microgrid" este o retea de energie localizata si cu o intindere relativ mica. Este un model si un concept care concureaza cu retelele "traditionale" care presupun intinderea pe o scara larga, deservind mii de clienti.     Retelele "traditionale" sau pe scara larga au deservit si deservesc un mare numar de clienti - conform principiului de a asigura energia electrica pentru un volum de consum divers si pe scara larga, avand ca si surse un mix de producatori - energie din carbune, surse pe baza de energie nucleara, hidro etc - care trebuie sa asigure intreg acest necesar.     Ideea "microgrid"-ului castiga insa tot mai mult teren prin faptul ca presupune productia, transportul si distributia la o scara mica, mult mai usor de controlat si gestionat. In acest sens, productia de energie este mai usor de controlat si gestionat, este posibila introducerea in partea de productie si a unor surse de energie alternativa, regenerabila, su